ANALIZA WODY

NORMY JAKOŚCI WODY
PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI

Dysponujemy sprzętem laboratoryjnym do wykonywania profesjonalnych analiz wody.
Analizy wody wykonujemy na potrzeby własne w celu doboru i zaprogramowania urządzeń.
Po uzgodnieniach, możliwe jest wykonanie analizy fizykochemicznej wody łącznie z pobraniem próbki lub dostarczenie, przysłanie próbki wody w celu wykonania badania (tel. 56 623 36 56)

Lp.ParametrWartości dopuszczalneJednostkiWartości zalecane
1Amoniak (NH4)0,50mg/l0,0
2Azotyny (NO2)0,1mg/l0,0
3Azotany (NO3)50mg/l0,0
4Barwa< 15mg /l0,0
5Chlor0,3mg /l0,0
6Mangan50μg/l0,0
7Mętność< 1NTU0,0
8Odczyn6,5-9,5pH6,5-7,5
9Przewodność właściwa2500μS/cm100-200
10Siarczany250mg/l0,0
11Twardość ogólna3,8 – 28,0˚n (˚dh)3-6
12Zapachakceptowalnyocenabrak
13Zawiesinaniewidocznaocenaniewid.
14TDSppm50-100
15Żelazo200μg/l0,0

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

– Dziennik Ustaw Nr 61; poz. 417 ze zmianami
– Dziennik Ustaw z 29 kwietnia 2010 Nr 72 poz. 466

Lp.Stopień twardości wodyStopień niemiecki [ºN]
1Woda bardzo miękka< 3
2Woda miękka4 – 6
3Woda średnio – twarda7 – 10
4Woda twarda11 – 17
5Woda bardzo twarda> 18

Do każdego zakupionego urządzenia dodajemy test do samodzielnego oznaczania twardości wody.

Test twardości wody

Pomiar twardości wody:

  1. Naczynie pomiarowe wypłukać badaną wodą.
  2. Wlać 5 ml (5 cm3 wody badanej) – najlepiej odmierzonej z załączonej strzykawki.
  3. Dodawać odczynnik i liczyć krople ciągle mieszając.
  4. Zaobserwować moment zmiany zabarwienia z czerwonego na zielony.
  5. Ilość kropli, która spowodowała zmianę zabarwienia to twardość wody wyrażona w stopniach niemieckich.
  6. Do pomiaru twardości można użyć 10 ml wody wówczas 1 kropla = 0,5 °dH.

Przeliczniki jednostek twardości wody:

1°n = 1°dH = 17,8 mg CaCO3  = 1,79 °f = 0,36 mval

Możliwość komentowania została wyłączona.